GRAZIproject: Interview met Rudolph van Veen

Wij komen met veel leuke mensen in contact. Mensen met verschillende passies, drijfveren, wensen en verhalen. Dat maakt ons werk zo ontzettend leuk! Naast de interviews met klanten en relaties van onze klanten, spreken wij ook wel eens een BN’er. Zo hadden wij in 2011 ook een interview met Rudolph van Veen over de kracht van cupcakes. Wat is nu eigenlijk een cupcake en wat maakt de cupcakes van Bus Stop Bakery zo bijzonder? Tv-kok en meester-patissier Rudolph van Veen vertelt. Studentondernemers Nino Schöningh en Maurice Scholten praten mee:

Interview GRAZImedia.com Rudolph van Veen

‘De cupcakes van Bus Stop Bakery niet ‘zo maar’ cupcakes.’

‘Een cupcake is eigenlijk het meest democratische gebakje dat er bestaat”, vindt Rudolph. ‘Het is ontstaan vanuit het Engelse poundcake, een recept met vier bestanddelen waarvan je allemaal een pond neemt: bloem, boter, 10 eieren en suiker. Mengen en bakken. Echt… deze cake lukt altijd.” Omdat veel Engelse kookboeken a cup als inhoudsmaat noemen – zoals wij een kop suiker lenen – ontstond de naam cupcake. Bovendien zitten de cakejes in een papieren houdertje: een cup.

Experimenteren

Zodra je met de vier ingrediënten de basiscakes kunt bakken, dan kun je gaan experimenteren. Variaties bedenken met het deeg, door vruchten toe te voegen of jelly’s te injecteren. Natuurlijk kun je ook allerlei toppings bedenken en variëren met kleur en bestanddelen. ‘Dat is een van de dingen die ik leerde van Cas Spijkers’, glimlacht Rudolph. Hij zei altijd: ‘Een recept is een gevangenis.’

Bus Stop Bakery cupcakes GRAZImedia.com

Recepten ontwikkelen

Rudolph en Robert ontwikkelen voor de Bus Stop Bakery recepten als The King. Een cupcake met banaan en pindakaascrème, met een injectie aardbei confituur. Gebaseerd op de lievelingssandwich van Elvis. En Mango Tango: mango cupcakes met een groene thee topping. Nino voegt toe: “O en de meest bijzondere… als je die ziet dan moet je echt proeven: de choc & roll. Daar is Jack Daniëls in verwerkt, bacon en de crème topping bevat eetbaar 24-karaats bladgoud. Shocking!’

De kracht

Wat maakt de cupcakes van Bus Stop Bakery eigenlijk zo bijzonder? Nino benadrukt het gebruik van alleen natuurlijke ingrediënten. “Geen toevoegingen. Als je crème mengt met aardbeien dan is de kleur roze en niet rood. Daarom zijn de toppings van onze Strawberry Cheesecakes roze en niet rood door toevoegingen. Maurice legt de kracht ook deels bij de aparte smaakcombinaties. Nino: ‘Rudolph van Veen en Robert van Beckhoven maken de receptuur, zij zijn de enige twee meester-patissiers in Nederland.’

Contentmarketingbureau Bus Stop Bakery

Smaakbeleving

De lievelingscake van Nino is de Aloha Caramel. Waarom eigenlijk? ‘Je neemt een hap en waant je op een zonnig strand. De smaak is onverwacht vanwege de combinatie van caramel en zeezout. De ene hap is zoet en de andere pittig.” Maurice zet zijn tanden liever in The King. ‘Als ik een hap neem dan denk ik aan vroeger. Dan denk ik aan vriendjes waar ik over de vloer kwam met moeders die cakes bakken, terwijl je een snee brood met pindakaas eet. ‘Rudolph van Veen ziet de cakes als een statement. ‘Het imago is stoer en niet deftig. Je ziet het veel als symbool in diverse muziekscenes. Zo’n cupcake staat voor het leven, je kiest je eigen smaak.’

Patricia Borghouts interview Rudolph van Veen

Interview voor Efacts Magazine – Bus Stop Bakery


Fotografie: T. Reisiger

Deel dit bericht

Laat een reactie achter